GRED=GRED MINYAK ZAITUN
YANG MEMBEZAKAN KUALITI MINYAK
GRED-GRED MINYAK ZAITUN
.
1. EXTRA VIRGIN OLIVE OIL (EVOO)
.
🌅 CIRI-CIRI
💡Perahan pertama,
💡Tiada haba/kimia,
💡Keasidan < 0.8%,
💡Rasa terbaik
.
🕊 PENGGUNAAN
💡Diminum,
💡Salad,
💡Rawatan
.
2. VIRGIN OLIVE OIL (VOO)
.
🌅 CIRI-CIRI
💡Perahan tanpa haba
💡Tapi sedikit lebih berasid (<2%)
.
🕊 PENGGUNAAN
💡Masakan ringan
.
3. REFINED OLIVE OIL (ROO)
.
🌅 CIRI-CIRI
💡Ditapis secara kimia,
💡Tiada bau/warna asli
.
🕊 PENGGUNAAN
💡Masakan biasa
.
4. PURE OLIVE OIL (POO)
.
🌅 CIRI-CIRI
Campuran virgin + refined
.
🕊 PENGGUNAAN
💡Kurang sesuai untuk kesihatan dalaman
.
5. POMACE OLIVE OIL (POMACE)
.
🌅 CIRI-CIRI
Dari hampas buah, proses kimia + haba
.
🕊 PENGGUNAAN
💡Masakan suhu tinggi,
💡Industri makanan
.
.
No comments:
Post a Comment